Kan hampa rädda vår planet?

Hampa är den enda plantan som kan mata dig, klä dig, värma dig och läka dig. Från att rena luften till att stötta vår hälsa, även djurs och till och med jordens, kan ingen argumentera emot det faktum att hampa är bra för planeten.

Hampa kan användas för att producera mer än 25 000 produkter. Det kan användas för att tillverka allt från hempcrete (biobaserat byggmaterial) till hampaplast. På grund av dess låga ligninhalt kan hampa bearbetas med färre kemikalier än hos exempelvis trä. Dess naturliga ljusstyrka kan undvika behovet av att använda klorblekmedel vilket innebär att ingen giftig dioxin behöver dumpas i öppet vatten.

Här är bara några fler av de sätt som hampa är till fördel för vår planet.

Hampaplast

Vårt beroende av plast har förödande effekter på planeten. När fler städer börjar förbjuda plast är det tydligt att vi använder för mycket av det och borde använda mindre. Att helt enkelt använda återanvändbara påsar har en betydande inverkan på miljön. Allt fler investerar i hållbara produkter och företag förbjuder plastredskap. Det finns många sätt att skära ned på plastanvändningen, men ett bra sätt att skära ner på plast är att använda hampaplast istället.

  • Välkomsterbjudande
  • På Nordic Oil välkomnar vi nya kunder med en nykundsrabatt på 12%!
  • Använd rabattkoden „12NORDIC"

Hampa är en mycket bättre källa för tillverkning av plast eftersom det innehåller cirka 65–70% cellulosa. Hampaplast är prisvärt, biobaserat och tävlar med andra tekniska komponenter i egenskaper som hög styvhet och hög värmetolerans. Materialet är oerhört starkt och kan även användas för att bygga hus och bilar.

Hampa vs bomull

Bomull behöver dubbelt så mycket mark som hampa. Hampa producerar dubbelt så mycket fiber per tunnland. Bomull behöver 9.123L för att växa och 1 kg fiber medan hampa bara behöver 2.123 L för att odla 1 kg fiber. Bomull förorenar vatten och lämnar landet förkolat på grund av dess bekämpningsmedel och herbicidbehov.

Hampa hjälper till att regenera jorden

Hampa avgiftar jorden när den växer och tar bort skadliga kemikalier och föroreningar. Stammen och bladen på hampaplantan är fulla av näringsämnen som kväve och syre som bryter ned och berikar jorden. Detta händer när plantan mognar och bladmaterialet faller till marken. När bladen multnar fyller de jorden med de värdefulla näringsämnena.

Hampa andas Co2

Hampa absorberar fyra gånger så mycket koldioxid från träden. Det kan kallas moder naturs luftrenare. Plantan fångar snabbt upp koldioxid från atmosfären och gör det vi andas mycket renare. En hektar industrihampa kan ta upp 15 ton CO2 per hektar. Som jämförelse avger jordbruksmarkanvändning cirka 3t CO2 per hektar. Hampans snabba tillväxt gör det också till ett av de snabbaste verktygen för omvandling av CO2 till biomassa som finns tillgängligt, och är effektivare än agro-skogsbruk.

Hampa behöver inte bekämpningsmedel

Hampa kan odlas utan användning av herbicider, bekämpningsmedel eller fungicider. Det ligger i topp 5 av 23 grödor för biologisk mångfald, vilket ger bättre resultat än alla större grödor såsom vete, majs eller raps. Det har visat sig att exponering för dessa medel orsakar miljöproblem som vattenföroreningar och har också kopplats till hälsoproblem som cancer. En potentiell lösning? Börja använda hampa världen över och minska antalet gifter och föroreningar i vårt luft och vatten.

Hampa bekämpar avskogning

I dagsläget uppskattas det att 55% av regnskogarna försvinner fram till år 2030 – men det finns hopp i hampa! Även om träd tar år att växa, kan hampa odlas på bara fyra månader.

Alla dessa fakta finns där ute… och stöds med forskning och studier. Det får oss att undra varför inte hampa exempelvis redan har ersatt träd som källa till råmaterial för papper?

Låt oss använda mer hampa – och rädda planeten!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *