Vad är terpener?

Hur mycket vet du om terpener?

Terpener finns i alla växter, inklusive cannabis. Det är de som ger växterna och blommorna deras tydliga smaker och dofter. Varje terpen kommer med sina egna fördelar. Tillsammans med flavonoider är terpener de dofter som vi associerar med växter. Olika sorter av cannabis har sina egna kombinationer av terpener som gör att varje stam har sin egen unika doft. Omvänt producerar cannabinoider inte dofter.

Terpener ger flera väsentliga funktioner för växter: Vissa växter använder sina terpener som en försvarsmekanism för att hålla rovdjur borta. Många växter använder sina aromatiska molekyler för att locka pollinerande insekter (som bin) som hjälper dem att reproducera. Vissa växter släpper ut terpener som utvecklas på grund av stress (ja även växter kan ha stress).

Hur står det till med cannabis?

Cannabis terpener är ansvariga för lukt och smak av växten. Men terpener levererar mycket mer än bara distinkta dofter och smaker. En studie gjord av Dr. Ethan Russo, MD, forsknings- och utvecklingschef vid International Cannabis och Cannabinoids Institute, visar att terpenoidinnehåll erbjuder ”komplementära farmakologiska aktiviteter som kan stärka och bredda kliniska tillämpningar och förbättra det terapeutiska indexet för cannabisextrakter.” Detta tyder på att terpener har synergistiska effekter i kombination med cannabinoider och andra terpener.

Här är de 7 vanligaste terpenerna som finns i cannabis:

Limonen terpen

Limonen

When life gives you lemons… får du limonen! Limonen är en flytande terpen som har en mängd olika användningsområden. Det finns vanligen i skalet på citrusfrukter, såsom citroner, limes och apelsiner. Det brukar användas för att smaksätta mat eller läkemedel. Limonen används också i dofter och som ett kraftfullt lösningsmedel i rengöringsprodukter.

  • Välkomsterbjudande
  • På Nordic Oil välkomnar vi nya kunder med en nykundsrabatt på 12%!
  • Använd rabattkoden „12NORDIC"

Vad är fördelarna?

Forskning tyder på att limonen kan boosta immunsystemet och hjälpa till att minska stress, ångest och depression. Limonen har kraftfulla antioxidantegenskaper. Det innehåller också svamp- och antibakteriella egenskaper som indikerar att det kan hjälpa till att återhämta sig från förkylning eller influensa.

Pinene terpen

Pinene

Pinene är en terpen som finns i tallnålar, terpentin, apelsinskal, dill, basilika, rosmarin och naturligtvis … cannabis! Den har inte så otippat en lukt och smak av tall. Smaken är behagligt jordartad.

Pinenes kända fördelar inkluderar: främjar vakenhet, är antiinflammatoriskt, ökar minnet (kan motverka korttidsminnesförlust från THC). Enligt forskning kan pinenes antiinflammatoriska egenskaper underlätta symptom på artros.

Myrcene terpen

Myrcene

Om du också har känt dig som en temporär soffpotatis från att ha använt cannabis har det troligtvis uppstått från effekterna av myrcene. Myrcene finns i mango, cannabis, humle, timjan och många andra växter. Det är definitivt en av de mest myskartade och jordnär-luktande terpenerna.

Något som är intressant för den här terpenen är att det är en avgörande faktor för huruvida en cannabisväxt bestäms som en indica eller sativa.

För de som inte vet ger indica-stammar mer av en tyngre kroppshög, vilket kan hjälpa till med att minska kroppsvärk och smärta. Indica-stammar är kända för att hjälpa muskelavslappning och öka aptit.

Sativa å andra sidan ger mer av ett cerebral hög vilket medför en ökning i energi, fokus och kreativitet. Sativa är känt som att kunna vara bra för att lindra mental distress såsom depression och ångest (naturligtvis beror allt på personens egen biokemi när det kommer till hur cannabisstammar kan påverka personen). Varje stam som innehåller mer än 0,05% i myrcene blir en indica. Effekterna inkluderar sedering (lugnande effekt) och avkoppling, vilket gör den till den primära faktorn i stammar som orsakar ”sofflås”.

Andra kända effekter och fördelar med myrcene inkluderar: Antiinflammatoriskt, analgetiskt, antibiotika och antimutagena.

Linalool terpen

Linalool

Om du är fan av lavendel, så är du en fan av linalool! Denna terpen är en av de mest använda terpenerna för att minska stress. Det finns inom 200 olika typer av växter, inklusive lavendel, koriander och cannabis. Doften beskrivs som blommig med hintar av krydda. Uppfriskande för sinnena.

Det sägs att människor har använt linalool sedan antiken för att hjälpa till att minska stressnivåer, bekämpa inflammation och motverka depression/ångest. I en studie som utfördes på möss utsattes dem för ett stressigt tillstånd samtidigt som de inandades linalool. Resultatet konkluderade att mössen som utsattes för linaloolångor spenderade mer tid vid skrämmande situationer och fortsätta att jobba mot att fly från en till synes fruktlös situation istället för att vika sig för stressen. Det är inte som att testa ångest och depression i en klinik, men i dessa välbekräftade situationer tycks linalool hjälpa.

Andra fördelar och effekter av linalool inkluderar att det kan fungera som lugnande, är antiinflammatoriskt, anti-epileptiskt, smärtstillande och också är anti-mikrobiellt.

Delta 3 karen terpen

Delta-3-karen

Delta 3 karen är sannerligen en speciell terpen. Även namnet låter renodlat eller futuristiskt.

Denna terpen finns i olika växter, bland annat cannabis, basilika, cederträ, tall, rosmarin och paprika. Dess lukt är ett slag för sig. Det kan framstås som väldigt sött, färskt cederträ med en stänk av citrus. Det kan ofta dofta som citron.

Anecdotiska bevis och forskningsstudier har visat att delta-3-karen kan främja snabbare återhämtning av ben. En studie från 2008 som publicerades i tidskriften Phytotherapy Research fann att delta 3 karen kan vara effektiv för att främja bentillväxt och reparation efter skada eller undernäring. Forskarna drog slutsatsen att denna förmåga skulle kunna användas för att behandla patienter som lider av osteoporos.

Eukalyptol terpen

Eukalyptol

Eukalyptol, även känd som Cineol, är terpenen som är ansvarig för de behagliga och kylande dofterna som finns i eukalyptus, mint, rosmarin, gråbo, lagerblad, söt basilika, salvia, och vissa cannabisstammar. När man röker kan man uppleva en söt och uppfriskande kylande smak.

Enligt undersökningen har denna speciella terpen visat antibakteriella, antiinflammatoriska och antioxidantiska egenskaper.

Forskning har visat att eukalyptol är effektivt mot vissa bakteriestammar, inklusive Enterobacter aerogenes, Escherichia coli, Serratia marcescens och Staphylococcus aureus, som visar sin effekt som antibakteriellt medel.

Staphylococcus aureus är resistent mot vissa konventionella antibiotika-mediciner. Bakterierna kan bidra till många tillstånd associerade med det, inklusive svinkoppor, hudabscesser, sårinfektioner och follikulit. Forskare tror att eukalyptolens potential som antibakteriell kan innebära att det kommer att rekryteras som en medicin för att bekämpa och förebygga sådana infektioner i kroppen.

Beta-karyofyllen

Har du någonsin hört talas om en terpen som jobbar som en cannabinoid?

Beta-karofyllen har förmågan att bete sig som en cannabinoid och utöva antiinflammatoriska egenskaper genom att kunna aktivera CB2-receptorerna i det endocannabinoida systemet i våra kroppar. Eftersom det bara påverkar CB2-receptorns sidor ger Beta-karofyllen inte en psykoaktiv “hög”.

Beta-karofyllen är ett sött och torrsmakande ämne som kan hittas i ett antal matvaror såsom kryddpeppar, fikon, mejram i kruka och romersk kamomill.

Humulen terpen ingefära

Humulen

Behöver du krydda till ditt liv? Humelen kan vara terpenen för dig.

Humulen finns bland annat i cannabis, humle, ingefära, salvia och ginseng. Det är humulen som ger öl dess kryddiga karaktär. Det ger ingefära och salvia deras brinnande bett. Den har stora rensningssegenskaper och kan rensa ut dålig energi. När man röker en stam med denna terpen, speciellt i kombination med pinene, kan humelen skicka dina sinnen rakt in i en skog fylld med tallar på en varm, lycksalig dag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *